Navigatie overslaan

Verschillende mensen vertelden mij dat het niet chic is om recensies te plaatsen op je eigen website, dat moet je vooral aan anderen overlaten, zeiden ze. Maar een paar dagen geleden werd de eerste recensie van Levi Andreas gepubliceerd in zowel het Noordhollands dagblad als het Dagblad van het noorden en die wil ik u – omdat het de eerste is – niet onthouden.

Bijzondere debuutroman over moderne Odyssee

‘Het telt 376 bladzijden en daarvan is niet een teveel. Met zijn debuutroman Levi Andreas zet de Amsterdammer David Pefko (1983) zich in een klap op de kaart als een buitengewoon talentvol schrijver. In deze moderne Odyssee verhaalt hij over een zoektocht door het leven van twee mensen. Ze kennen elkaar slechts van brieven. Enerzijds is er Rosa. Toen ze twintig was nog een gewone studente, maar nadat haar moeder een eind aan haar leven had gemaakt door een fles gootsteenontstopper leeg te drinken, verandert alles. Haar vader zakt weg in een verlammende lethargie, haar broer vertrekt naar New York en Rosa stopt met haar studie en gaat als overhemdenstrijkster in een stomerij werken. ‘Ik wilde rust (…) Alles moest stil worden in mijn hoofd.’
Op een dag vindt Rosa en een van de overhemden een klein briefje, een losse notitie die haar intrigeert. Ze stopt een eigen briefje in het overhemd en krijgt na verloop van tijd antwoord. De afzender is ene Levi, een man die oppervlakkig gezien in alles het tegendeel is van Rosa. Een charmante oplichter die zijn leven lang al het ene financiële gat met het andere dicht en alles aan elkaar liegt. ‘De leugen is veel prettiger en aanvaardbaarder. Op de leugen heb je grip en op de waarheid maar nauwelijks.’
Tussen Levi en Rosa ontstaat een soort briefwisseling. Als Rosa door bizarre gebeurtenissen in de stomerij de beschikking krijgt over een aardig kapitaal, besluit zij op zoek te gaan naar Levi. Zij volgt hem naar Brussel en vandaar naar Amerika en Argentinië. Ze haalt hem niet in, maar vindt wel zichzelf terug.
Pefko sleept de lezer mee in zijn verhaal. Hij is een geboren verteller die zelfs de kleinste details zichtbaar weet te maken. Laagje voor laagje pelt hij zijn personages af, tot op het bot. Denk je aanvankelijk nog dat die Levi Andreas een cynische klootzak is, geleidelijk ontdek je de tragiek achter zijn kille buitenkant.
Lijkt het verhaal eerst nog, met de wonderlijke gebeurtenissen in de stomerij, de tragikomische kant op te gaan, geleidelijk sluipt er meer en meer ernst in. In terloopse bijzinnetjes, zonder grote woorden, bijna onderkoeld, brengt hij het drama van Rosa’s leven onder woorden.
Als er gerechtigheid bestaat moet dit boek komende tijd minstens een van de vele literaire prijzen winnen.’
Sonja de Jong

Vanaf begin januari zullen er 25 unieke boekjes verschijnen. Elk één van de 25 verhalen uit Levi Andreas bevattend, en stuk voor stuk met de hand geschreven. Tegen die tijd, als ik uitgeschreven ben, zijn ze hier en via de website van Van Oorschot te bestellen. Maar let op: op is op!

19 Comments

 1. Tuurlijk mag je de recensies wel op je website plaatsen, daar heb je ‘m (onder andere) toch voor? Gewoon doen!
  En laat maar komen, die literaire prijzen! 😉

 2. Fantastische recensie David! Inderdaad, laat die prijzen maar komen. Mooi ook die bibliofiele uitgaven, zijn er al prijzen bekend en een middel tegen kramp in jouw polsen? 😉 Gefeliciteerd!

 3. Wat een pracht begin. Ik heb het boek vanmorgen ontvangen en ben zeer benieuwd. Die boekjes hebben ook zeer mijn belangstelling. Wat ik me afvroeg, hangt er een soepel ex-handelaar in vodden en lappen-prijskaartje aan of is de prijs zo hoog dat een exemplaar aan mijn neus voorbij gaat? Of per opbod/veiling? Vertel het mij!

 4. @ Gregor & Erol,

  Mijn Duitsers, de prijs is nog niet bekend maar zal zeker niet zo hoog zijn dat ze aan jullie neuzen voorbij gaan(meer voor Erol dan Gregor).
  Het zal als volgt gaan: liefhebbers kunnen mailen naar contact@davidpefko.nl en aangeven welk boekje ze willen hebben, en dus welk verhaal uit het boek. Elk boekje is dus uniek en met de hand gemaakt en voorzien van – weer zo’n uniek – icoontje.
  Meer informatie volgt. Als ik mijn polsen heb gebroken of de rode inkt op is.

 5. Trotser had ik niet kunnen zijn!

 6. @ David: ‘Mijn Duitsers’ 🙂

  Wat en goede recensie is dat, heb ik je toch niet voor niets bijna een jaar op de voet gelezen.

  Van harte!

  groet,

  Manon

 7. Ik wilde even mijn complimenten aangaande uw boek Levi Andreas overbrengen. In jaren niet zo’n geweldige Grote Roman gelezen. Van het begin tot het eind helemaal raak.
  GErard

 8. Ben het zeer met Sonja de Jong eens, een geboren verteller is hij. Na lezing van dit dikste debuut dat ik in jaren las overviel mij voor het eerst in jaren weer eens dat gevoel van: Jammer dat het uit is, dat er niet nog een paar bladzijden zijn. De stijl vind ik heel eigen en David Pefko weet als geen ander hoe een roman in elkaar zit. Het loopt als een trein of als een film. Het verhaal is nergens ongeloofwaardig hoe absurd de meeste gebeurtenissen ook zijn, zit het ook vol met – voor mij – zeer herkenbare alledaags dingen. Opmerkzaamheid, een schrijver die veel gezien heeft. Inderdaad nooit een woord teveel en door de gebeurtenissen in de stomerij/overhemden-service ook nog eens geëngageerd. Ik heb een flauw vermoeden welk Hermann Hesse boek Rosa gebruikt om de boodschap te bewaren. Dat ze dit boek ook nog eens niet gelezen heeft maakt dit boek een boek in de traditie van W.F. Hermans, namelijk: geen enkele gebeurtenis zonder functie. Een ware constructie deze roman, dat lijkt me een mooi woord: constructie, want wie hier begint te lezen moet in het begin zeer goed opletten om zich daarna, als het kwartje eenmaal gevallen is te laten meeslepen in een gewoonweg geweldige geschiedenis van twee ontroerende gelukszoekers.

  Luuk.

 9. Dank voor de mooie reacties allemaal!

  • Hallo David Pefko, Levi Andreas lezers:
   Als non-fictie lezer ben ik zeer geïnteresseerd begonnen aan het boek na de NRC recensie. Alle jubel over de constructie Levi ten spijt heb ik nog geen echt-inhoudelijke/niet-stylistische recensie over het boek kunnen lezen. Merkwaardig maar als zodanig misschien wel een triomf voor het boek maar het is eigenlijk nog te vroeg om dat te zeggen. De lezers identificeren zich met het verhaal, de figuren, de inuendo’s van het boek, de stijlvorm, etc. David raakt een snaar, ook bij mij, heel knap. Recensenten niet, minder knap. Fascinerend hoe het boek reakties losmaakt die bijna geheel passen in de lijn/leitmotiv dat Levi ontdekt.

 10. Niets dan lof over dit boek David! Wat ik niet snap is dat het woord ‘lethargie’ steeds in de recensies gebruikt wordt, want uiteindelijk las ik in tijden niets zo’n gevoelig of gevoels-rijk (hoe noemen jullie dat?) boek.

 11. Ben het aan het lezen. Bevalt me zeer!! Jeetje wat goed!!
  Ga er veel mee doen. Heb in mijn winkel al een stapel liggen om aan mijn klanten te verkopen. En ga het ook gebruiken voor mijn boekbesprekingen….

  Groet en veel succes. (Ik probeer ook een lezing te regelen op het AG in Eindhoven, volgend jaar!!)

  Stein Spijkerman.
  Ps. Heb je nog iets leuks voor in mijn etalage? Sturen naar:
  Boekhandel Spijkerman.
  Kleine Berg 5
  5611 JS Eindhoven!!

 12. @ Erol: winterslaap.

 13. Je drijft hier een redactie tot waanzin. De hoofdredacteur denkt dat ik je verzonnen heb. Je hebt tot maandag? Is dat wat? Ik moet ook de hele tijd de valse excuses voor je verzinnen daar, dus laat het me weten. Ja, ja en mooi boek etc. Daarom.
  p.s Dit soort berichten op je blog zijn alleen maar goed voor je imago.

 14. @ Erol, bedankt
  @ Boekhandel Spijkerman, mijn uitgever neemt contact met jullie op. Dank voor het compliment.
  @ Bambis, zo kun je het ook zien ja.
  @ Eva, opgelost.

 15. Fantastisch boek, ben verbaasd dat het een debuut is, zo trefzeker en vormvast, dat verwacht je niet van een debutant. Deel de mening met meneer Pastoors dat het een constructie is. Filmisch en charmant en tragisch en ontroerend. Mijn boek voor 2009(op het randje) en 2010!

  Met groet,

  Bruno
  Amsterdam.

 16. Het is fantastisch mooi David, ik zie erg uit naar je tweede boek. Je schijnt met een tweede bezig te zijn, klopt dat?

 17. @ Bruno, dank!
  @ Gregor, klopt helemaal.

 18. Genoten van je boek!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: