Navigatie overslaan

Rosa werkt in een stomerij in Oud-Zuid. Ze ervaart een grote leegte. Haar moeder heeft een fles gootsteenontstopper  leeggedronken, haar broertje is naar Amerika vertrokken en haar vader kijkt avondenlang naar een spijkertje in de muur. Ooit studeerde ze psychologie, nu slijt ze haar dagen strijkend in gezelschap van de ‘overhemdengodin’ Angelica. ’s Avonds zit ze alleen thuis. Haar leven neemt een wending wanneer ze in het borstzakje van overhemd nummer 217 een briefje vindt.

Terwijl de stomerij het podium wordt van een misdrijf, gaat Rosa op zoek naar de eigenaar van het overhemd. Als ze hem eenmaal op het spoor is, reist ze hem achterna via Brussel naar New York,  Zuid-Amerika en uiteindelijk, in de woorden van de grootvader van Levi Andreas, ‘een soort einde van de wereld’.

Levi Andreas is een boek over vluchten, leugens en bedrog. David Pefko beschrijft in deze knap geconstrueerde roman twee levens die met elkaar verknoopt raken. Zijn stijl is lichtvoetig en tragikomisch. Het boek is een brievenroman, een road novel, een geschiedenis van een stomerij en een oefening in afstand in één. De personages verliezen nooit hun menselijkheid. Hun zoektocht naar geluk is meeslepend.

Klik op de foto om de achterkant te lezen>

Fragment:

“Als je erachter komt dat je het alleen niet zal redden in deze wereld ga je eerst op zoek naar iemand die je leed kan verlichten, die het draaglijk kan maken. Als je die persoon vindt,kom je er misschien achter dat je leed niet te verlichten valt. Dan ga je op zoek  naar iets anders, bijvoorbeeld een chocoladecroissant, of als het leed ernstiger is een hele zak chocoladecroissants.

Dat is misschien wel wat iedereen doet, het leed zo proberen te verlichten dat het leven draaglijk wordt.

Er is nog een andere mogelijkheid, waar niet veel mensen gebruik van maken: de mogelijkheid van vluchten, heel ver weg vluchten, totdat je niet meer weet waar je vandaan komt, als je omkijkt zie je niets meer dan een onbemand tankstation, je staat op een zandweggetje waar de wind met kleine propjes papier speelt, ze vliegen hoog de lucht in, met verwondering kijk je naar het schouwspel. Je voeten doen pijn, maar je bent blijven rennen. Nergens is een einde te zien, maar dat maakt je niets uit; toen je nog niet gevlucht was zag je dat einde ook al niet…”

Booktrailer Levi Andreas:

NIEUWS:

Levi Andreas op de shortlist van de Academica debutantenprijs 2011
Levi Andreas op de longlist van de Academica debutantenprijs 2011

Besprekingen:

NoordHollands Dagblad/Dagblad van het Noorden: Bijzondere debuutroman over moderne Odyssee

Boekblad: Lucie leest: “Levi Andreas” van David Pefko

Boekenkrant: Lethargie, leugens en bedrog

Cultuurbewust.nl  Pefko’s Levi Andreas: over de wereld van een ongelukkige leugenaar

8weekly: Briljant debuut van een ex-voddenhandelaar

NRC Handelsblad: “Omdat stilstand en oprechtheid je ondergang betekenen, moet je ver weg vluchten uit de beroerde werkelijkheid. Een geslaagd debuut!” (Sebastiaan Kort) klik hier voor de volledige bespreking.

Frank van Dijl in HP de Tijd: ‘Pefko is iemand die durft te vertellen, die niet bang is om een verhaal tot haast mythische proporties op te blazen. Met David Pefko gaan we nog interessante dingen meemaken.’

Awraham Meijers in het Nieuw Israëlitisch weekblad: ‘Wat mij betreft is schrijver David Pefko dé ontdekking van het jaar.’

Arie Storm in Het Parool had er geen goed woord voor over.
Bestellen

One Comment

 1. Dag David,

  Intussen sta je al op de shortlist, dus wei weet komt de prijs jouw kant op. Van mij mag je hem hebben, ik vind je boek heel goed.
  Ik heb alleen een beetje moeite met het stukje waarin je Rosa laat vertellen over haar studie psychologie. (pagina 51)
  Ik heb zelf psychologie gestudeerd. Goed, dat was lang geleden, en dus heb ik mijn licht eens opgestoken bij enkele kennissen van me, die op dit moment studeren.
  Noch ik, noch zij hebben ooit van het soort praktijken gehoord, dat je zelf zodanig in therapie zou moeten dat je het liefst in de grond weg zou zinken…en dat onder het mom dat je anders geen goede hulp kan verlenen.
  Mijn vraag: Dit is fictie? Dan vind ik het enigszins misplaatste fictie, maar nog kwalijker zou het zijn als je het niet verzonnen hebt..

  Succes wat betreft de debutantenprijs, die intussen om wat voor reden dan ook de Academica Literatuurprijs is gaan heten..
  Groetjes, Ciska.


2 Trackbacks/Pingbacks

 1. By Levi Andreas in de strijd « DAVID PEFKO on 10 feb 2011 at 5:59 pm

  […] blog heten. about David PefkoMediaInhoudNieuwsbriefPublicatiesAgendaHet VoorseizoenLinksLevi Andreas « […]

 2. […] Levi Andreas […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: