Navigatie overslaan

DSC00936‘De derde dag in Nijmegen. Zover is het dus gekomen,’ zegt Jan Aelberts vanmorgen.
We hebben gegeten, gedronken, eindeloos veel pistache noten gebroken, gelachen om Markim, opgemerkt dat de Duitsers enorme hoeveelheden fruit naar binnen werken, gezien dat Nijmegen na een uur of tien in de avond veranderd in een stilte gebied waar weinig meer te beleven valt dan die stilte. De studenten waren vertrokken. We hebben naar de daken gekeken en de zendmasten van de mobiele telefoonaanbieders, zagen meer oude mensen dan ooit tevoren, vaak met kratten Warsteiner bier. Verder zijn we wat gaan drinken in een groot café waar we besloten weg te lopen zonder te betalen (wat overigens zeer gemakkelijk gaat in Nijmegen), bezochten een bioscoop waar niemand naar de kaartjes vroeg en liepen langs verlaten cafés, zoals dat van Louis.
‘s Avonds klommen we in de bedstee van het Extrapool en schreven in bed.
Maartje Wortel had haar bedlamp uit Amsterdam meegenomen om zich een beetje thuis te voelen. Blauw met een witte olifant en een hondje.
Het fijne van een stad als Nijmegen is dat ik niemand tegenkom die ik ken, ik weet ook vrij zeker dat dat de komende dagen niet zal gebeuren. Fijn is dat.
Wel is uit onderzoek gebleken dat in kleinere gemeenschappen en steden vaker depressies voorkomen, ook drugsgebruik en alcoholisme komen hier in hogere mate voor dan in grotere steden. Maar eenzaamheid en verveling staan misschien wel bovenaan het lijstje.

10 Comments

 1. Ik ken jou ook niet.

 2. @ Maartje, dat zal ook nooit gebeuren.

 3. Ik herinner me Nijmegen nog precies. Een studententijd die bevolkt werd door nachtmerries, idioten, zwakzinnigen. Ik vraag me af waarom jullie in zo’n stad zitten en niet in een echte stad. Neemt niet weg dat het een fraai project is.

 4. Fraaie stad hoor. Ken je beyonce? to the left to the left.

 5. Ik vind Nijmegen wel rustig. Maar wie ben ik?

 6. Wie is beyonce? Of is dat een hele domme vraag?

 7. Erol, bedankt.

 8. Fijn dat er altijd overal verslagen van te lezen zijn! (Als je zelf bepaald niets uitvoert, kun je je altijd nog met het leven van anderen bezighouden!)

  Wat ik me wel afvraag: vanwaar de algemene Nijmegen-aversie ‘hier’? Ook bij reageerders?

  En eenzaamheid en verveling? Is dat niet wat gemakkelijk: Nijmegen is klein en daarom zijn de mensen er ongelukkig? Want er zijn ook (echt waar!) mensen die juist in kleine steden gelukkiger zijn dan ze ooit ergens anders zijn geweest (of minder ongelukkig). Ook of misschien juist, als het er ’s avonds stil is (en in mijn, waarschijnlijk maar zeer dorpse ogen, valt het in Nijmegen nog erg mee met de stilte).

  Maar goed, maar goed, hoe dan ook: bedankt voor het HIER-inkijkje!

 9. @ Vicky

  Dat snap ik nu ook niet. Zoals ik al schreef vind ik Nijmegen wel een fijne, rustige stad.
  Ikzelf woon in Den Haag en ben daar gelukkig, maar het is waar hoor, je kunt niet stellen dat mensen in kleinere steden ongelukkiger zijn, of wel?


One Trackback/Pingback

 1. […] van de stad, publicatie, stadsverhalen, Stadtgeschichten, Wintertuin Ik schreef hier, hier, hier en hier over project HIER. Samen met Jan Aelberts, Maartje Wortel, Marco Jonas Jahn, Matthias […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: